Bizi takip edin
|
EN

MED 310 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İmmünoloji ve Kansere Güncel Bakış
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MED 310
Güz/Bahar
3
0
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Grup çalışması
Jüri
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders öğrencileri kansere odaklanarak bağışıklık bilimindeki en son konular hakkında bilgilendirmeyi amaçlar.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • 1.İmmünoloji ve kanser ile ilgili kavram ve terimleri tanımlayabilecektir.
  • 2.Bağışıklık sisteminin hücre ve dokularını işlevleri ile belirtebilecektir.
  • 3.Kanser ilişkili antijen sunumu mekanizmalarını açıklayabilecektir.
  • 4.Doğal, adaptif ve mukozal bağışıklığı açıklayabilecektir.
  • 5.Transplantasyon immünolojisi, immun tolerans, otoimmunite ve immun regülasyon kavramlarını ve hastalıklar ile ilişkisini açıklayabilecektir.
  • 6.”Tümör Antijenleri” ve “Tümör İlişkili Antijenleri” tanımlayabilecektir.
  • 7. Kansere özgü bağışıklık tepkilerinin örneklerini ve tümörlerin bu tepkilerden nasıl kaçındığını açıklayabilecektir.
  • 8. Kanser tedavisi için bağışıklık yanıtlarını kullanma yaklaşımlarını tanımlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, bağışıklık sistemi hücrelerinin ve dokularının nasıl çalıştığını, bağışıklık sisteminin bir bütün olarak temel çalışma mekanizmalarını, doğuştan gelen ve adaptif bağışıklık sistemi ve kompleman sistemi ile antijen sunum mekanizmasıyla ilişkili bilgileri kapsamaktadır. Tümör bağışıklık yanıtının ana mekanizmaları, kanser hücresinin kimliği,\ntümör immünolojisi, ve kanser immunoterapisi konuları ele alınacaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Bağışıklık sistemine giriş: Bağışıklık sisteminin hücreleri ve dokuları Abul K Abbas, Andrew H Lichtman, Shiv Pillai, Cellular and Molecular Immunology 9th Edition Chapter 1 and 2 p 1-35
2 T lenfositlere antijen sunumu ve majör histokompatibilite kompleks moleküllerinin işlevi Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 6, 123-150
3 Doğal immün sistem Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 4, 63-102
4 T lenfositlerin aktivasyonu, CD4 ve CD8 T hücrelerinin farklılaşması ve fonksiyonu Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 9, 217-232 Bölüm 10, 233-250 Bölüm 11, 251-259
5 B hücre aktivasyonu ve Antikor üretimi Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 12, 261-285
6 Epitel bariyerlerinde ve immün imtiyazlı dokularda özelleşmiş bağışıklık Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 14, 313-336
7 Transplantasyon immünolojisi Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD
8 İmmün tolerans ve otoimmünite Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 15, 337-363
9 İmmün regülasyon Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 9 and 15 s 211-213, 315-339
10 Tümör antijenleri Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 18 Tumor Immunology 415-436 www.clinicalkey.com
11 Tümör immün yanıtları Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 18 Tumor Immunology 415-436 www.clinicalkey.com
12 İmmün yanıtlardan tümör kaçınması Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 18 Tumor Immunology 415-436 www.clinicalkey.com
13 Tümörler için immünoterapi I: Pasif immünoterapi ve adoptif T hücre tedavisi Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 18 Tumor Immunology 415-436 www.clinicalkey.com
14 Tümörler için immunoterapi II: İmmün kontrol noktası inhibitörler ve tümör antijeni aşılaması Cellular and Molecular Immunology 10th Ed. Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD Bölüm 18 Tumor Immunology 415-436 www.clinicalkey.com
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Cellular and Molecular Immunology 10th Ed.  Abul K. Abbas MBBS, Andrew H. Lichtman MD, PhD and Shiv Pillai MBBS, PhD

 

Erişim www.clinicalkey.com

 

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
15
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
25
25
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
29
29
    Toplam
145

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Uygulamaya yönelik bilgi: Biyomedikal, klinik, epidemiyolojik, biyoistatistik, biyomedikal informatik, sosyal ve davranış bilimleri alanındaki bilgilerini tıbbi sorunların önlenmesi, tanısı, sağaltımı ve yönetimi için kullanır.

X
2

Bilgi yönetimi ve Araştırma: Araştırma yoluyla ürettiği ve farklı kaynaklardan eriştiği bilgileri kanıta dayalı hasta yönetim süreçlerinde kullanır.

X
3

Hasta yönetimi: Toplumda sık görülen sağlık sorunlarına yönelik, sağlığı koruma ve geliştirmeyi önceleyen, hasta-merkezli, bütüncül*, güvenli, güvenilir ve kanıta dayalı sağlık hizmeti sunar.

4

Hasta ve çalışan güvenliği: Hastaların ve çalışanların sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.

5

Sağlığı koruma ve geliştirme: Olağan ve olağanüstü durumlarda sağlık hizmeti sunumunda bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. Klinik hekimlik ve halk sağlığı uygulamalarını bütüncül ve yetkin biçimde gerçekleştirir.

6

Etik ilkelere bağlılık: Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülüklerini yerine getirir.

7

Mesleksel yetkinlik: Hasta güvenliğini önceleyen yüksek nitelikli bir sağlık hizmeti sunar. Mesleğini uygularken sınırlarını bilir, kendi performansını değerlendirerek geliştirmesi gereken yönlerini belirler ve bir plan dahilinde uygular.

8

Mesleksel erdemler: Toplumun hekimliğe güvenini sarsacak davranışlardan kaçınır. Hastalarına ayrım gözetmeksizin şefkatle ve özenle yaklaşır, onların gönencini kendi çıkarlarının önünde tutar.

9

Sağlıklı hekim-sağlıklı toplum: Kişisel sağlığına, güvenliğine ve görünüşüne önem verir, gerekli önlemleri alarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur.

10

Gezegen sağlığı ve sağlıklı yaşam biçimleri: Gezegenimizin sunduğu kaynakların birey ve toplum sağlığı üzerine olan etkilerini gözeterek sağlıklı yaşam biçimlerini yaygınlaştırmayı ve sağlığı olumsuz etkileyen faktörleri gidermeyi görevi sayar.

11

Sosyal yükümlülük olarak sağlığı koruma ve geliştirme: Toplum sağlığını koruma ve geliştirmeyi sosyal yükümlülük olarak kabul eder ve hizmet sunduğu toplumun öncelikli sağlık sorunlarını belirleyerek çözümler üretir.

12

Sağlık politikaları: Sağlık politikalarının bireylerin ve toplumun sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasını savunur.

13

Değişim yönetimi: Nitelikli, güvenli ve maliyet etkin sağlık hizmeti sunmaya yönelik değişim gerektiren konuları/süreçleri ve gerekli kaynakları sistematik biçimde tanımlar ve yönetir.

14

Kişisel donanımlar: Sağlık hizmetlerinin daha nitelikli, güvenli ve maliyet etkin olmasına yönelik değişikliklere liderlik edebilecek donanımlara sahip olduğuna yönelik kanıtlar sunar.

15

İletişim becerileri: Sözel ve sözel-olmayan iletişimi etkin olarak kullanır. Etkin dinleme davranışları (göz teması, onaylama, söylediklerini özetleme, vb) ile hastalarla anlaşıldıklarını hissettirecek biçimde iletişim kurar.

X
16

Hasta ve yakınları ile iletişim: Hastalar ve aileleri ile tedavi sürecine olumlu katkısı olan, destekleyici ilişkiler kurar.

17

Nitelikli ve güvenli sağlık hizmeti için iletişim: Hastalar, yakınları, sağlık çalışanları, diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlar ile hasta güvenliği risklerini en aza indirecek ve sağlık hizmetinin niteliğini arttıracak şekilde açık, anlaşılır ve profesyonel ilkelere uygun iletişim kurar. Tüm iletişimlerinde hasta mahremiyeti ve veri güvenliğini gözetir ve korur.

18

Bilimsel araştırmanın ve kanıtların nitelikli ve güvenli sağlık hizmeti sunumundaki yerini ve önemini açıklar. Hizmet verdiği toplumdaki sağlık sorunlarını bilimsel yöntemlerle analiz eder. Kanıtlara ulaşmak için bilgiye erişir. Analiz ettiği bilgiler ve literatürden eriştiği kanıtları daha nitelikli ve güvenli sağlık hizmeti sunmak için kullanır.

X
19

Refleksiyon: Reflektif yaklaşımlar kullanarak mesleki başarımını sorgular, iyileştirme gerektiren alanları tanımlar ve öğrenme gereksinimini belirleyerek mesleki bilgi ve becerisini geliştirir.

20

Stres yönetimi: Stresle baş etme ve tükenmişliği önlemeye yönelik stratejileri açıklar ve uygular.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.